07-05-04

Schieting

Deze avond gaan wij naar een schieting. Dat doen ze hier net voor een koppel trouwt. Enkele dagen ervoor of een week ervoor, worden bij het huis van de bruid kanonnen gezet (die dingen lijken niet echt op de Dulle Griet, maar worden ook zo genoemd). Dat kanon heeft verschillende gaatjes en die worden opgevuld met een poedermengsel en daarin gaat een soort pin. Op die pin moet je dan keihard slaan met een hamer. Zo krijg je een kleine ontploffing en een hels lawaai. Het lijkt een rare gewoonte maar stamt eigenlijk uit het bijgeloof. Het is namelijk zo dat het helse lawaai de boze geesten zou verjagen en zo kan je ervoor zorgen dat het een goed huwelijk wordt. De meeste mensen staan er waarschijnlijk niet meer bij stil dat hierin de oorsprong ligt van die schietingen, het is een normaal gebruik geworden dat hier natuurlijk gepaard gaat met het nodige bierverbruik. Eigenlijk is het hele gebeuren van het huwelijk doorspekt met vormen van bijgeloof. Denk maar aan het gooien van rijst als het koppel uit de kerk komt, dit zou er moeten voor zorgen dat het een vruchtbaar huwelijk wordt. Of het binnendragen van de bruid door de bruidegom, dit is om ervoor te zorgen dat zijn kersverse bruid beschermt is tegen eventuele demonen die zouden onder de drempel op de loer liggen. Op sommige plaatsen worden ook lege blikken aan de uitlaat van de auto van het koppel gehangen, een variant op het lawaai maken, ook weer om boze geesten te verjagen. En zo zijn er natuurlijk nog veel meer, soms streekgebonden, ken je nog een paar leuke gebruiken?

19:27 Gepost door Nijntje | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

hollandse tradities in Groningen in NL heb je Karbiet schieten met oudjaar. Ook om de boze geesten voor het nieuwe jaar te verjagen. Alleen hier gebeurt het vanuit een oude melkbus (en de sport is dan dat je er op gaat zitten) en is het subdoel om de deksel zo ver mogelijk te krijgen

Gepost door: sab | 07-05-04

Pinksterbruidjes, Kallemooi en Paasvuren Mijn familie komt uit Twente en daar zijn veel gebruiken. Vroeger vond ik de Pinksterbruidjes helemaal fantastisch die liepen dan vanuit alle wijken van het dorp naar de markt al zingend en dansen met bloemen in hun haar en met een prachtige jurk aan.
De Paasvuren kent denk ik iedereen wel.
En op Schiermonnikoog waar ik vroeger ook heel vaak kwam heb je op 'derde' Pinksterdag Kallemooi waarbij een haan in een mand aan een vlaggemast wordt gehesen en het hele dorp zingende en drinkend bijeen is.

Gepost door: Mieke | 07-05-04

Rijst Het rijst wordt toch niet eerst gekookt he?
Wij doen meestal een vrijgezellen-avond. Voor de heren betekent dat meestal dat ze een stripshow gaan bekijken.
@ Sab: Karbit-schieten doen we niet alleen in melkbussen, maar ook in grote tanks die onder de grond zitten. Veel karbit en veel water.. half uurtje laten trekken en dan een gigantische knal. Ik kan niet wachten tot het 31 december is.

Gepost door: Tonny | 08-05-04

De commentaren zijn gesloten.